PRIRODNO. EKOLOŠKI. INOVATIVNO.

Saznajte više o krakteristikama mahovine.

PREDNOSTI STABILIZOVANE MAHOVINE

EKOLOŠKI PROIZVOD

Zeleni zidovi od mahovine imaju ulogu u prečišćavanju vazduha. Zagađivači iz vazduha se skupljaju na površini mahovine, i dok su ‘zaglavljeni’ na mahovini dobre bakterije ih pretvraju u biljnu biomasu. Odlikuju se dugovečnošću i niskoj potrošnji energije zbog nemanja potreba za navodnjavanjem, specifičnim svetlima, infestacijom zemljišta, orezivanjem i zaštitom od fitopatoloških i entomoloških oboljenja. Ovo rezultira znatno nižim emisijama ugljenika u odnosu na standarne sveže biljke.

SAMOODRŽIVOST

Zeleni zidovi od mahovine su napravljeni od stabilizovane mahovine i ne zahtevaju navodnjavanje, zemljište, sunčevu svetlost, orezivanje.

EKONOMIČNOST

Jedna od glavnih prednosti zelenih zidova od mahovine jeste dugotrajnost jer mogu trajati i do 7 (10) godina, bez  zahteva za održavanjem, u optimalnim uslovima. Dugotrajnost listova i cvetova je relativnija, od 2 do 6 godina u optimalnim uslovima (u potpuno zaštićenim i izolovanim uslovima i do 35 godina).

REDUKCIJA BUKE

Zeleni zidovi od mahovine apsorbuju zvučne talase, slično akustičnim panelima, tako da se ukupna buka smanjuje, što je posebna pogodnost za poslovne prostore.

TERMOIZOLACIONA SVOJSTVA

Zeleni zidovi imaju ulogu i u termoregulaciji objekta. U kombinaciji sa određenim vrstama podloge doprinose dodatnoj termoizolaciji zidova.

REGULACIJA VLAGE

Mahovina pomaže u stabilizaciji nivoa vlage u prostoriji. Ima mogućnost apsorbcije vlage iz vazduha kada je vlažnost velika, a kada je vlažnost mala vraćaju vlagu nazad.

OGRANIČENJA

SUNCE I VODENE POVRŠINE

Površine koje su izložene direktnom sunčevom svetlošću treba izbegavati za postavljanje mahovine, jer direktna sunčeva svetlost može da utiče na promene u koloritu. Takođe, treba izbegavati i površine sa vodenim elementima, previše vode i stalno kvašenje nisu preporučjivi.

GREJNA TELA I RASHLADNI UREĐAJI

Izbegavati površine koje su direktno izložene grejnim telima i rashladnim uređajima. Ovo može da dovede do potpunog sušenja mahovine. Temperatura u prostoriji ne bi trebala da bude ispod 10 ⁰C. Izbegavati nagle fluktacije temperature.

NIZAK PROCENAT VLAŽNOSTI VAZDUHA

Zeleni zidovi od mahovine, kako bi ostali svežeg izgleda, neophodno je da vlažnost vazduha u prostorijama bude minimum 30% , ali ne preko 70 %. Ovo su ujedno optimalni procenti za ugodan boravak ljudi u prostorijama. Ukoliko je vlažnost vazduha niska, dolazi do sušenja mahovine, smanjenja volumena i krtosti.

PRIRODNE KARAKTERISTIKE MAHOVINE

Prirodna staništa mahovina, u zavisnosti od vrste,  su površine pod severnim šumama, kisela zemljišta, a prostirke koje oblikuje nalaze se u borealnim i arktičkim regionima, kao i delovima Evrope sa umerenijom klimom. Simbiozom gljiva i algi apsorbuje vlagu iz vlažnog vazduha. Mahovinu nije moguće kultivisati u bilo kom obliku.

 

Svojim korenjem pričvršćena je za površinu zemlje, a hranljive sastojke uzima direktno iz vazduha. Reaguje na promene vlažnosti vazduha, kada je vazduh suv mahovina postaje suva i krhka, a ako je vazduh vlažan postaje mekana i otporna, izdržavajući svaku vrstu rukovanja.

Lepota mahovine leži u njenoj višedimanzionalnoj strukturi. Kod irvasove mahovine, svaka stabljika je jedinstvena i nije moguće pronaći dve identične. Raste veoma sporo i proizvodi jednu grančicu godišnje.  Starost mahovine se može izračunati brojem glavnih grančica duž stabljike. U divljini može da preživi preko 100 godina, ali njeni donji delovi počinju da se razgrađuju nakon 20 godina.

PROCES STABILIZACIJE I UPOTREBA U ENTERIJERIMA

 

Za upotrebu mahovine u enterijerima, na takav način da joj nije neophodna voda, zemljište i sunčeva svetlost za opstanak, mahovina prolazi kroz delikatan proces konzervacije (stabilizacije / prezervacije). Tokom ovog procesa biljni sok se zamenjuje jedinjenjem čiji su glavni sastojci glicerin i voda, a koji omogućavaju mahovini da dugo vremena (i do 10 godina) zadrži isti izgled kao živa mahovina.

Dok je prirodna mahovina živa, ona ima svoje mane: privlači insekte i zahteva mnogo održavanja. Iz tog razloga, prirodna mahovina koja je prošla kroz proces konzervacije predstavlja pametan izbor za enterijere. Stabilizovana mahovina ne privlači insekte, nema potrebe za zemljištem, navodnjavanjem i posebnim održavanjem.

Stabilizovana mahovina ne raste i ne menja oblik. Ove karakteristike pružaju niz mogućnosti za njenu upotrebu u enterijerima.

Želite zeleni zid od mahovine?

Sa zadovoljstvom odgovaramo na sva vaša pitanja.
KONTAKT