moss indoors

Zašto je biofilički dizajn sastavni deo našeg blagostanja

Biofilički dizajn i njegove prednosti

U proteklih par godina ideja o zelenilu u zatvorenom prostoru i u našem okruženju uzela je maha. Od malih kućnih biljaka, do velikih zelenih zidova u zatvorenom prostoru, potražnja za zelenilom integrisanom u naše prostore raste. Ovo nije samo zbog lepote koju biljke donose u naš prostor, već i zbog dokaza da uključivanje biofiličkog dizajna u naš svakodnevni život ima mnogo zdravstvenih prednosti.

Urađene su mnoge studije kako bi se podržala ideja o biofiličkom dizajnu koji pomaže sveukupnom zdravlju, a količina istraživanja samo je povećala podršku u zelenim zidovima i porastu popularnosti zelenog načina života. U poslednjih 5-10 godina, porast studija na ovu temu je izuzetno porastao.

Ovaj blog će opisati 4 načina na koja je biofilički dizajn sastavni deo našeg blagostanja, podržan ključnim člancima koji, kroz sprovođenje studija, pokazuju direktne prednosti zelenih površina i biofilije.

1. Biljke u kancelarijskom okruženju pozitivno utiču na koncentraciju, kreativnost i produktivnost.


U članku  “Biophilic design and office planting: a case study of effects on perceived health, well-being and performance metrics in the workplace”  (Nalise Hahn, Emmanuel Essah, Tijana Blanusa) studija je sprovedena u radnom okruženju. Studija se sastojala od postavljanja saksijskih biljaka u pojedinačne kancelarije, a zatim njihovog uklanjanja iz kancelarije.

Iz upitnika nakon sprovođenja, ustanovljeno je da je uvođenje biljaka u kancelarije pružilo učesnicima pozitivan efekat na koncentraciju, kreativnost i produktivnost. Kada su biljke uklonjene, učesnici su osetili osećaj negativnosti u pogledu koncentracije, produktivnosti, stresa i efikasnosti. Ova studija je podržala ideju o promeni kancelarijskog okruženja, ne samo stvarajući estetsku ugodanost, već i maksimizirajući pozitivne efekte na zaposlene.

mahovina u enterijeru

2. Prirodni elementi u radnom prostoru rezultiraju višim nivoima kreativnosti i blagostanja


Izveštaj „The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace“, fokusirao se na ljudski odgovor na biofilički dizajn i prateće faktore biofilije koji doprinose blagostanju. Ovo je uključivalo 7.600 učesnika, svih kancelarijskih radnika, u 16 ​​različitih zemalja.

Na kraju ove studije, otkriveno je da su učesnici sa prirodnim elementima u svom radnom okruženju prijavili 15% veći nivo blagostanja, 6% veći nivo produktivnosti i 15% veći nivo kreativnosti nego bez prirodnih elemenata. Istraživanje je dalje pokazalo da radna mesta sa prirodom daju zaposlenima osećaj sreće i motivacije u odnosu na one bez njih. Pored toga, zelena boja prisutna u kancelarijskom okruženju imala je značajan uticaj na motivaciju radnika, produktivnost, inspiraciju, sreću, kreativnost i entuzijazam.

3. Biofilni elementi povećavaju produktivnost, donoseći ekonomske benefite


Ne samo da je dokazano da biofilija pomaže zdravlju, već može imati i ekonomske koristi. Ovu temu obrađuje članak „The Economics of Biophilia“ (Terrapin Bright Green). Članak ukazuje da elementi biofilije, kao što su biljke na radnom mestu, povećavaju produktivnost među zaposlenima.

U članku se dalje navodi da je povećana produktivnost dovela do ekonomskih koristi od 1.000 $ po zaposlenom do 3,6 miliona $ u celoj kompaniji. Ovi rezultati razbijaju barijere u “greenwall“ poslovanju i dodatno podržavaju razloge za dodavanje biofilnih elemenata u bilo koji prostor.

biofilni dizajn

4. Prirodni elementi doprinose većoj organizacionoj posvećenosti i zadovoljstvu poslom


Zadovoljstvo zaposlenih je sastavni deo uspeha i dugoročne posvećenosti. U članku “Why We Need More Nature at Work: Effects of Natural Elements and Sunlight on Employee Mental Health and Work Attitudes” (Mihyang An, Stephen Colarelli, Kimberly O’Brien, Melanie Boyajian) sprovedena je studija sa 444 učesnika širom SAD, kao i Indije.

Kroz ovu studiju je utvrđeno da je povećanje količine prirodnih elemenata, kao što su izlaganje suncu i biljke, rezultiralo većom organizacionom posvećenošću i zadovoljstvom poslom, kao i smanjenjem depresivnog raspoloženja. Ova studija daje dodatnu podršku i dokaze da postoje mnoge prednosti zelenih zidova u objektima.

Gore navedeni članci samo su „vrh ledenog brega“ kada je u pitanju istraživanje u vezi sa biofilijom i prirodnim elementima. Iz sprovedenih studija jasno je da postoje izuzetne koristi od integrisanja zelenila i zelenih zidova u naš svakodnevni život, da živimo srećniji i zdraviji život ne samo kod kuće, već i na radnom mestu.

REFERENCE

  • An, Mihyang, et al. “Why We Need More Nature at Work: Effects of Natural Elements and Sunlight on Employee Mental Health and Work
  • Cooper, Sir Cary, and Bill Browning. “The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace.” Global Human Spaces Report, 2015,
  • Hähn, Nalise, et al. “Biophilic Design and Office Planting: a Case Study of Effects on Perceived Health, Well-Being and Performance Metrics in the Workplace.
  • “The Economics of Biophilia.” Terrapin Bright Green.

Related Blogs

dizajn enterijer novi sad erste
stabilizovana mahovina cena
akustični paneli od mahovine u kancelariji