moss indoors

zeleni zidovi od mahovine

stabilizovano. samoodrživo. ekološki. inovativno.

Dodir prirode i luksuza. 

Moss.Indoors zeleni zidovi od mahovine su 100% prirodne i 100% samoodržive zelene oaze. Odlikuju se visokom notom dizajna i stručnom izradom koju potpisuju naše pejzažne arhitekte sa decenijskim iskustvom. Izrađuju se od stabilizovanih mahovina i stabilizovanih biljaka, koje su prošle kroz kvalitetan proces stabilizacije. Ne zahtevaju ni jednu meru održavanja, uz poštovanje minimalnih uslova za opstanak.

 

zeleni zidovi od mahovine zid od mahovine

Detaljnije o benefitima i potrebnim ulaganjima

Zašto zeleni zidovi od mahovine?

SIGURNOST INVESTICIJE

KVALITET BEZ KOMPROMISA

Sigurnost investicije u Moss.Indoors zelene zidove se ogleda kroz dva glavna aspekta, na koja smo izuzetno ponosni.

Bez kompromisa u kvalitetu, koristimo isključivo stabilizovane mahovine i biljke premijum kvaliteta, koje rastu u različitim klimatskim područjima Evrope, čije se sakupljanje vrši pod kontrolom EU direktiva o očuvanju i zaštiti prirode, a dalja obrada je pod strogo kontrolisanim uslovima kontrole kvaliteta EU proizvođača.

Drugi aspekt, koji je neizostavan za dobijanje kvalitetnog krajnjeg proizvoda, je naš stručni tim pejzažnih arhitekata sa decenijskim iskustvom u ovoj oblasti,
koji na svakom projektu sagledava uslove za instalaciju i prilagođava upotrebu vrsta mahovina / biljaka u skladu sa mikroklimom lokacije i ostalim tehničkim mogućnostima / ograničenjima. Stručni pristup pri izradi čini da svaki Moss.Indoors zeleni zid bude dugotrajan, pravilno i stručno izveden. Kao takav ne zahteva ni jednu meru održavanja.

Ako želite da investirate u zelene zidove, bitno je i da znate da stabilizovana mahovina i biljke nisu isto što i dehidrirana mahovina. Stabilizacija i prezervacija su dva procesa koja se koriste u konzervaciji biljaka. Stabilizacija se vrši na živim delovima biljaka i ova tehnika omogućava biljci da se “zamrzne“ u svom stanju svežine. Tehnika prezervacije se vrši kod prethodno isušenih biljaka, a ovaj proces rehidrira biljku. Obe tehnike se koriste u zavisnosti od vrsta, kao i biljnih delova za krajnju upotrebu. Kvalitetno izvedene tehnike su najpouzdanije, ujedno i komplikovanije, što utiče na cenu proizvoda, ali pružaju sigurnu investiciju u pogledu trajnosti zelenih zidova (uz poštovanje optimalnih uslova mikroklime prostorije). Dehidrirana mahovina je u stanju dormantnosti, sve dok se ne hidrira. U kratkom vremenskom periodu gubi svoju zelenu boju. Možemo da kažemo da je dehidrirana mahovina prihvatljivo rešenje za ozelenjavanje privremenog karaktera, posebno ako uzmemo u obzir prilično nižu cenu i laku dostupnost materijala.

DETALJNO OBJAŠNJENJE U RAZLIKAMA IZMEĐU STABILIZOVANIH I DEHIDRIRANIH MAHOVINA - KVALITETU, TRŽIŠNIM CENAMA I TRAJNOSTI, SAZNAJTE NA LINKU:


Moss.Indoors zeleni zidovi su kreirani isključivo od stabilizovanih / prezerviranih mahovina i biljaka, u procesu izrade učestvuju stručna lica - pejzažne arhitekte. Sigurnost investicije se ogleda u izuzetnoj otpornosti naših zelenih zidova zbog posebnih tehnika konzervacije koje primenjujemo, što dalje utiče na to da ne treba da plaćate više puta izradu zelenog zida, na dugoročnom nivou.

Kod zelenog zida koji je nestručno izrađen, ili je izrađen od dehidriranih mahovina, početno investiciono ulaganje jeste povoljnije ali je izuzetno kratkoročno i na dugoročnom nivou neisplativo.

EKONOMIČNOST

INVESTICIJA BEZ DODATNIH ULAGANJA

Moss.Indoors zeleni zidovi od stabilizovanih mahovina i biljaka su dugotrajne samoodržive prirodne oaze za čiji opstanak nije potrebna sunčeva svetlost, zemljište ni navodnjavanje. Ako uzmemo u obzir da nakon instalacije nije potrebna ni prihrana, ni orezivanje, ni zaštita od fitopatoloških ili entomoloških oboljenja (insekti, gljivice), jasno je da je reč o samoodrživom tipu zelenog zida. U poređenju sa živim zelenim zidovima (kasetni zeleni zidovi sa supstratom), koji takođe doprinose estetici i poboljšanju mikroklime prostorije, zeleni zidovi od mahovine predstavljaju ekonomičnije rešenje.
Ako sagledamo početno ulaganje za žive zelene zidove, vertikalne bašte, (kasetni zeleni zidovi sa supstratom) i početno ulaganje za zelene zidove od stabilizovanih mahovina i biljaka, na domaćem tržištu, možemo reći da se radi o sličnoj vrsti investicije. Okvirne cene za živi zeleni zid u enterijeru sa kompletnom opremom kreću se od 350 €/m² do 900 €/m² (kvalitetnije varijante). Cene zelenog zida od stabilizovanih mahovina i biljaka su u skoro sličnim okvirima. Međutim, razlike u naknadnom investiranju kroz održavanje postoje i nisu zanemarljive.

Održavanje živih zelenih zidova nakon instalacije zahteva redovnu kontrolu od strane stručnog lica, orezivanje, zaštitu od insekata, gljivičnih oboljenja, prihranu. Održavanje obavezno uključuje i kontrolu sistema za automatsko navodnjavanje kao jedan od uslova za pravilan razvoj biljaka i opstanak. Blagodeti koje daju živi zeleni zidovi su neizostavni, međutim, zahtevaju i dodatno investiranje. Nije redak slučaj da smo kroz praksu uočili i nepravilan izbor biljnih vrsta na raznim projekatima, što kasnije rezultira propadanjem određenog procenta biljaka. Ovakve situacije takođe traže dodatna ulaganja.

Moss.Indoors instalacije od stabilizovanih mahovina i biljaka predstavljaju ekonomičan pristup u ozelenjavanju enterijera. Nakon postavke, a uz poštovanje optimalnih uslova u prostoriji, trajnost naših zelenih oaza je i do 7 (10) godina (stabilizovana mahovina), od 2 do 6 godina (stabilizovani listovi i cvetovi), u optimalnim uslovima bez ikakve potrebe za održavanjem.

SAMOODRŽIVOST

PRIRODNO I BEZ ODRŽAVANJA

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Kada kažemo samoodrživost, zaista to i mislimo! Reč je o prirodnim zelenim zidovima bez ikakve potrebe za održavanjem. Biljke koje su stabilizovane / prezervirane pravilnom i kvalitetnom tehnikom, ne zahtevaju nikakvo održavanje.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Ne zahtevaju vodu ni instaliranje sistema za automatsko navodnjavanje.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Orošavanje nije potrebno niti preporučljivo, posebno ako se u zelenom zidu nalaze i cvetovi. Orošavanjem i većom vlagom vaduha se skraćuje trajnost cvetova.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Sunčeva svetlost im nije potrebna za opstanak, kao ni fotostimulacija (biorasveta). Dekorativna rasveta se koristi isključivo iz estetskih razloga, i rado je preporučujemo u cilju naglašavanja zelene oaze.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Nije potrebno ni zemljište ni supstrat.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== S obzirom da su biljke stabilizovane, ne rastu i ne menjaju oblik, orezivanje nije potrebno.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Nije potrebna prihrana.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Insekti i fitopatogeni ne napadaju stabilizovani zeleni zid. Paučina se može pojaviti, kao i na bilo kom drugom komadu nameštaja / zida, ali se jednostavno fizički uklanja.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Ne privlače prašinu. Nemaju statički elektricitet, pa se čestice prašine jedva drže za mahovinu.

B1FBEAwDZ+1R+m4lTUAAAAABJRU5ErkJggg== Prema standardu NF P 92 – 501, spadaju u M1 klasifikaciju nezapaljivosti.

Napominjemo da za opstanak i dugotrajnost zelenog zida treba poštovati optimalne uslove u prostoriji, prema navedenim OGRANIČENJIMA.

ČISTIJI VAZDUH

JEDNA TEMA - HILJADU PROBLEMA

Reč je temi koja postaje gorući problem – čistiji vazduh! Svesni smo da ne možemo lako i jednostavno da utičemo na poboljšanje vazduha koji postaje sve zagađeniji, posebno u urbanim sredinama. Ono što možemo da uradimo kao pojedinici jeste da se ponašamo odgovorno prema životnoj sredini i počnemo od “svog dvorišta“. Zeleni zidovi od mahovine ne mogu poboljšati stanje vazduha globalno, ali je nama izuzetno drago što su, kroz niz naučnih istraživanja, prepoznati kao prečišćivači vazduha u prostoriji. Svrstani su u ekološki proizvod, što nam, kao pejzažnim arhitektama, daje podsticaj u zastupanju ekoloških pravaca i profesionalnoj odgovornosti prema društvu i prema životnoj sredini.

Kako poboljšavaju stanje vazduha u prostoriji? Zagađivači iz vazduha (aeropolutanti) se skupljaju na površini mahovine, i dok su ‘zaglavljeni’ na mahovini dobre bakterije ih pretvraju u biljnu biomasu.

Kako funkcioniše u prirodi? Listovi biljaka proizvode negativne jone i nijedna biljka nema veću površinu lišća od mahovine – cela je prekrivena sopstvenim lišćem. Ovi negativni joni privlače pozitivno naelektrisane čestice u vazduhu (zagađivače) svih vrsta svojim negativnim nabojem, da bi na kraju ove kombinovane čestice postale dovoljno teške da padnu iz vazdušnog prostora na površinu mahovine, gde se hvataju i dalje razbijaju prirodnim aerobnim mikrobima koji žive u mahovini. Mahovina tada koristi ova jedinjenja kao hranljive materije.

Detaljnije o pozitivnom uticaju mahovine na kvalitet vazduha pogledajte na videu:

AKUSTIKA

TIŠINA PRIJA

Svakoj kancelariji su potrebni tihi radni prostori, za opuštanje, koncentraciju i sastanke. Pokazalo se da mahovina ima odlična akustična svojstva kroz apsorpciju zvučnih talasa.

Kancelarije otvorenog tipa mogu biti bučna mesta, a integrisanje zelenoh zida za smanjenje buke je odlična opcija. Studije sprovedene u Holandiji su pokazale da su zidovi od mahovine posebno dobri u apsorpciji srednjih i visokih frekvencija zvuka kao što su ljudski glas, melodije zvona telefona i buke štampača. Preporučeni nivoi pozadinske buke u kancelariji su oko 45 dB, ali često kancelarije otvorenog tipa imaju nivoe pozadinske buke između 60 i 80 dB! Postavljanje u kancelariji može pomoći u smanjenju ovog broja, dajući vašem osoblju zdravije i prijatnije radno okruženje.

Pored radnog okruženja, predstavljaju rešenje i za kolektivna stanovanja (stanovi u zgradama), gde postoji problem sa nedovoljnom akustičnom izolacijom ka susednim stanovima.

Na slikama ispod prikazana su merenja apsorpcije zvuka prema vrsti mahovina. Preporučljivo je uzeti u obzir navedene podatke prilikom planiranja prostora, gde je akustika bitno svojstvo.

TERMOREGULACIJA

SVEŽIJE LETI. TOPLIJE ZIMI.

Proces poznat kao „evapotranspiracija“ omogućava da prostor oko mahovine bude hladniji tokom letnjih meseci. Tokom zime, zidovi od mahovine pružaju dodatni sloj izolacije za unutrašnje prostore, što smanjuje troškove grejanja. Kroz evapotranspiraciju, voda se probija kroz mahovinu, a zatim isparava u okolnu atmosferu. Na ovaj način stvara se “ciklus vode“ u zatvorenom prostoru.
U kombinaciji sa određenim vrstama podloge doprinose dodatnoj termoizolaciji zida.


REGULACIJA VLAGE

ZDRAVIJA MIKROKLIMA

Mahovina pomaže u stabilizaciji nivoa vlage u prostoriji i održavanju nivoa relativne vlažnosti između 40 i 60 procenata. Ovo je jedan od interesantnijih i korisnijih atributa mahovine – mogućnost da apsorbuje vlagu iz vazduha kada je vlažnost visoka, a zatim da je vrati u vazduh kada je vlažnost niska. Koliko je ovo korisno za ljude? Studije su pokazale da se virusi poput gripa najverovatnije šire kada vlažnost padne ispod 10 grama po kubnom metru. Tokom perioda niske vlažnosti u godini, zidovi od mahovine mogu pomoći vašim unutrašnjim prostorima da održe nivoe vlažnosti koji ne podstiču širenje bolesti.

DODIR SA PRIRODOM

ODGOVOR JE U PRIRODI

Poslednja, ali ne i najmanje bitna, jeste estetska vrednost zelenih zidova u enterijeru. Međutim, ne možemo kategorisati kao puku estetiku, jer zeleni zidovi predstavljaju i više od toga – dodir sa prirodom!

Uvođenje prirodnih elemenata u kućno ili radno okruženje utiče na podizanje raspoloženja, povećanu produktivnost, oštriji fokus i smanjen nivo stresa. U današnjem urbanizovanom svetu, većina nas provodi do 85% svog vremena u zatvorenom prostoru. Od 2020. taj procenat je porastao usled pandemije. Kada živite i radite u savremenom svetu, pristup prirodi može biti otežan. Primena prirodnih elemenata u dizajnu enterijera može pomoći u stvaranju unutrašnje veze sa prirodom.

Sve veći trend biofiličkog dizajna enterijera pomogao je da zeleni zidovi postanu neizostavan element. Fokusirani smo na dizajn inspirisanih prirodom, kako bi pomogli u povećanju osećaja spokoja koji se može naći samo napolju. Ovo postižemo kreiranjem zidne instalacija od mahovina i biljaka koje imaju različite nijanse, oblike, teksture, volumene.


Osvežavajuće, opuštajuće i terapeutski — svaka zelena oaza koju napravimo je prirodni element koji će upotpuniti vaš prostor, ali i vas same.

zakorači u svet ZELENE UMETNOSTI

Zeleni zidovi od mahovine - vrste i stilovi

Jungle
zeleni zid

Senzacionalno. Prirodno. Dinamično. Idealan za enterijere gde je potrebno stvoriti potpuno prirodno okruženje, sa dosta volumena i dinamike.

Landscape
zeleni zid

Reljefasto. Pejzažno. Volumetrijski. Prenosimo reljefe iz pejzaža na zid. Replika prirode za dinamičnost prostora i 3d efekat, uz igru svetlosti i senke.

Fusion
zeleni zid

Akcenat. Svedenost. Fuzija. Simfonija različitih nijansi zelene boje i tekstura. Daju dinamiku svakom enterijeru, a zadržavaju svedenost i eleganciju.

FoRest
zeleni zid

Umirujuće. Odmarajuće. Šumski. Odlično rešenje za enterijere gde je potrebno postići blage prelaze tamnijih zelenih nijansi, a zadržati volumen.

Provansa
zeleni zid

Ekskluzivno. Sofisticirano. Umirujuće. Za ekskluzivne i sofiticirane enterijere. Zidovi od Provansa mahovine stvaraju prirodnu atmosferu i blage reljefe.

Polarni
zeleni zid

Reljefno. Elegantno. Akcentovano. Podižu estetsku vrednost prostora i naglašavaju trodimenzionalni karakter, često korišćeni za Feng Shui.

Irvas zeleni zid

Minimalizam. Elegancija. Koralna tekstura. Odličan izbor za elegantni izgled savršene mekoće. Jedinstvene koralne strukture daje elegantnu notu enterijeru.

Flush zeleni zid

Diskretno. Mirno. Jednostavno. Pravi izbor za ozelenjavanje enterijera u kojima se želi zadržati jednostavnost i povećati prirodnost materijala.

Moss.InArt instalacije

Drugačije. Šik. Artistički. Umetnost od mahovine za delove nameštaja, Zen bašte, atrijume, logo, minijature, slike, rasvetu, skulpture.
GDE POSTAVITI?

Primena zelenih zidova od mahovine

Poslovni prostori. Komercijalni objekti.
Zidovi od mahovine su odličan izbor za poslovne i komercijalne objekte. 0% održavanja, mnoštvo benefita.
Stambeni prostori. Rezidencijalni objekti.
Zid od mahovine ''krade'' poglede u enterijerima, i gotovo da nema osobe koja nije poželela dodir prirode u svom domu.
Održivi dizajn.
Eco-friendly projekti.
Stabilizovani zeleni zidovi postali su favorit u mnogim projektima koji podržavaju održivi dizajn, ekološke teme, zelenu arhitekturu. Sve više kompanija se okreće zelenom imidžu i ekološkoj odgovornosti, a zidovi od mahovine su 100% odgovor na to.

REFERENCE

Moss.Indoors zeleni zidovi od mahovine upotpunili su enterijere