moss indoors

Enterijer – Novi Sad: Rapsodija prirode na zelenom zidu Erste banke

Stvaranje vizije zelenog zida u enterijeru

 

Dok ulazite u enterijer welcome zone još jedne nove filijale Erste banke u Novom Sadu, dočekuje vas ne samo ljubazno osoblje već i zadivljujući spektakl prirode koji je uklopljen u moderan enterijer. Konkavni zeleni zid postavljen iza kružnog pulta, nije samo element dizajna – to je pečat o harmoniji između urbanosti i prirode.

Korisnici se na samom ulazu susreću sa zadivljujućom integracijom prirode u enterijeru savremene sofisticiranosti. Čak i kroz staklo mami poglede prolaznicima Bulevara dok šetaju trotoarom.

dizajn enterijer novi sad erste

Umetnost stabilizovane mahovine u enterijeru

 

Prilikom definisanja enterijera u Novom Sadu, Erste banka predstavlja primer  primene stabilizovane mahovine. Ovaj zeleni zid nije samo dekorativni element; on obuhvata posvećenost održivom dizajnu i zelenoj arhitekturi. Stabilizovana mahovina, primarni medij ove umetnosti, nudi živost i bujnu teksturu bez potrebe za održavanjem.

U osnovi zelene inicijative Erste banke je želja da se stvori zeleni spektakl, koji će zadržati svoju lepotu godinama. Nekoliko vrsta stabilizovane mahovine na ovom zelenom zidu formira gradijent zelenila, stvarajući ‘Ombre’ efekat koji oponaša spokojne prelaze koji se nalaze u prirodnim pejzažima. On odražava prirodne prelaze koji se nalaze u šumskim krošnjama, gde se svetlost probija kroz lišće, stvarajući spektar nijansi. Dobijeni vizuelni doživljaj je umirujuće, prirodno iskustvo i za zaposlene i za klijente, promovišući „well-being“ i osećaj smirenosti.

Ovaj zeleni zid je korak ka zelenijim, zdravijim enterijerima, označavajući novi standard ekološki svesnog dizajna u urbanim kancelarijskim prostorima.

enterijer novi sad erste banka
Stabilizovani zeleni zid u Erste banci, Novi Sad
zeleni zid novi sad

Rasveta: naglašavanje nijansi prirode u enterijeru

 

Strateški postavljena kružna i linearna rasvetna tela poboljšavaju vizuelni uticaj zelenog zida, stvarajući međusobnu igru senke i svetlosti koja se menja tokom dana. Dizajn osvetljenja nije bio naknadna misao, već sastavni deo projekta enterijera koje su arhitekte pažljivo planirale, da bi naglasile i trodimenzionalne karakteristike zelenog zida i živopisne nijanse mahovine.

U toku večernjih sati, osvetljenje služi još jednoj svrsi: pretvara zeleni zid u svetionik prirode koji se vidi sa Bulevara i privlači poglede prolaznika. Ova vidljivost sa ulice integriše zeleni zid i u deo gradskog pejzaža, obeležje biofilnog dizajna u urbanom okruženju.

zeleni zidovi enterijer novi sad
Rasveta i zelene nijanse
stabilizovani zeleni zidovi

Harmonija tekstura i tonova 

 

Specifičnost zelenog zida u Erste banci nije samo u njegovoj paleti boja već i u raznovrsnim teksturama. Stabilizovani listovi različitih vrsta palmi i egzotičnog lišća stvaraju posebna taktilna i vizuelna iskustava. Svaki list je odabran zbog svoje jedinstvene teksture i načina na koji njegova zelena nijansa dopunjuje mahovinu, doprinoseći dinamičnom i bujnom zelenom talasu koji vertikalno teče preko zida.

Osećaj dubine pojačava Polarna mahovina sa naglašenim reljefastim oblikom. Ova mahovina ne dodaje samo trodimenzionalni aspekt, ona se preliva iz jedne nijanse u drugu, dajući zidu dinamički karakter.

Usred bujnog zelenog talasa od lišća, sićušni bež cvetovi se pojavljuju kao zvezde na noćnom nebu. Ovi delikatni bež cvetovi, koji podsećaju na livadu iz bajke, pružaju suptilan kontrast, povezujući zeleni zid sa prirodnim tonovima desnog dela zida obloženog hrastovim medijapanom koji ga okružuje.

Ovakvo promišljeno spajanje flore stvara sveobuhvatan narativ rasta, cvetanja i sinergije.

zeleni zidovi novi sad
Bujni talas stabilizovanih listova i nežnih bež cvetova
stabilizovane biljke

Od koncepta do stvarnosti: proces izrade

 

Transformacija od golog, pripremljenog zida u ovu bujnu prirodnu rapsodiju je put znanja, preciznosti i umetničke posvećenosti.  Pripremni rad, skice, pedantno planiranje i pažljiva izrada potrebna je da se vizija oživi. Kada imamo kao zadatak konkavnu površinu zida koju je potrebno ozeleneti, poseban je oprez kako organizovati biljke na takav način da dođu do izražaja u najdubljim delovima zida, gde je savijanje najveće i moguće pucanje korena.

Zato je umeće i oštro oko naših pejzažnih arhitekata od presudnog značaja za ovakve poduhvate.

Ovde je reč ne samo o estetici, već i o stvaranju zdravijeg, privlačnijeg prostora. Zeleni zid doprinosi čistoći vazduha, akustičnom komforu i blagostanju. To je simbiotski dodatak radnom prostoru koji koristi svima koji dođu u kontakt sa njim.

 

Zeleni zid u enterijeru kao odraz korporativnih vrednosti

 

Odluka Erste banke da integriše ovakav prirodni element u njihov prostor prevazilazi estetiku. To je odraz posvećenosti održivosti, dobrobiti zaposlenih i naprednog pristupa korporativnom okruženju. Na taj način, zid nije samo obeležje, već komunikacija vrednosti, razgovor započet sa svakom osobom koja prođe kroz vrata. To je izjava da u ovom prostoru koegzistiraju priroda i trgovina, da produktivnost cveta pored zelenila i da se uspeh ne meri samo brojkama, već i zdravljem i sreći zaposlenih i klijenata.

novi sad zeleni zid erste
Pogled sa Bulevara Oslobođenja

Zeleni korporativni enterijer u Novom Sadu 

 

Još jedan od projekata zelenih zidova Erste banke u Novom Sadu više je od uspešne integracije prirode u korporativni enterijer. To je nacrt za budući dizajn, merilo za ekološku odgovornost i svetionik biofilnog dizajna. Sasvim sigurno može da posluži kao inspiracija za druge kompanije da slede njihov primer, da prihvate zelene zidove ne samo kao dekor, već i kao suštinske elemente biofilnog dizajna koji obogaćuju naše prostore i živote.

Kako nastavljamo da koračamo u budućnost u kojoj granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora postaju sve nejasnije, projekti poput ovih utiru put. Oni nam pokazuju da se uz viziju, posvećenost i duboko poštovanje prirode, čak i najtradicionalniji prostori mogu zamisliti kao zeleni.

Za one koji su inspirisani dizajnom enterijera Erste banke, bilo da ste arhitekta, dizajner enterijera, vlasnik poslovnog prostora ili jednostavno neko ko veruje u moć zelenog dizajna – hajde da zajedno stvorimo više zelenih enterijera koji ne samo da izgledaju dobro, već i čine dobro svima koji u njih uđu.

Related Blogs

stabilizovana mahovina cena
akustični paneli od mahovine u kancelariji
zelena stolica od drveta i mahovine