moss indoors

Echinops biljka za zeleni zid

Mirisni i dekorativni čičak na zelenom zidu

Vrsta biljke koja mami poglede svojom dekorativnošću, a koja nije toliko poznata na našim prostorima je perena Echinops. Ima dekorativne listove, a njen najdekorativniji deo je cvet koji podseća na čičak. Kada su enterijeri u pitanju, primenili smo je upravo na zelenim zidovima, u stabilizovanom (mumificiranom) obliku. Kao takva, krasi zelenu vertikalu i do nekoliko godina, bez potrebe za održavanjem i tretiranjem. Cveta i miriše u letnjem periodu, a na našem zelenom zidu svaki dan cele godine, jer je procesom stabilizacije mumificirana u momentu cvetanja.

Rod Echinops  je rod od oko 130 vrsta i pripada porodici Asteraceae. Prirodna staništa su severni i tropski delovi Afrike, Mediteran i Centralna Azija. Jedna od vrsta pronađena je i na našoj planini Rtanj. Dostiže visinu do 120 cm, a prilikom upotrebe na zelenom zidu podešavamo visinu u odnosu na kompoziciju.

Echinops biljka za zeleni zid

Izdvajamo je kao jednu od favorita od biljaka za zelene zidove, upravo zbog atraktivnog izgleda, volumena, izražene teksture i dominacije.

Echinops za očuvanje biodiverziteta

Zamiljivo je da se Echinops korisiti i na zelenim krovovima, u sklopu sa drugim vrstama, na projektima poboljšanja biodiverziteta u gradskim sredinama, upravo zbog privlačenja pčela i leptira, što je još jedna dragocenost ove biljke. Svojim bogatim nektarom privlači mnoštvo isekata oprašivača. Stabilizovani Echinops-a, kao i ostale stabilizovane biljke, ne privlače insekte jer su prethodno prošle kroz tretman protiv insekata za potrebe implementacije u enterijeru.

Biljne vrste iz roda Echinops, prema mnogim istraživanjima, pogodne su za lečenje bolova, upala, respiratornih oboljenja. Pokazalo se da ekstrati, eterična ulja i izlovana jedinjenja ispoljavaju različite biološke efekte, uglavnom antimikrobne, antiproliferativne i antiinflamatorne.

REFERENCE

  • Bitew, Hymete. “The Genus Echinops: Phytochemistry and Biological Activities: A Review.“  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6838032/

  • https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-grow-echinops/
  • https://www.gardenia.net/plant/echinops-ritro-veitchs-blue-globe-thistle

Related Blogs

dizajn enterijer novi sad erste
stabilizovana mahovina cena
akustični paneli od mahovine u kancelariji