moss indoors

Vertikalni vrtovi Vs. Stabilizovani zeleni zidovi

U svetu zelene arhitekture i biofilnog dizajna enterijera, vertikalni vrtovi i stabilizovani zeleni zidovi su se pojavili kao dva popularna izbora. Ove zelene instalacije mogu da transformišu bilo koji prostor u bujno, živopisno okruženje, ali se značajno razlikuju u pogledu održavanja, cene i opšte estetike. U ovom blogu predstavićemo njihove razlike, prosečne tržišne cene, prednosti i nedostatke, i to u odnosu na dosadašnju praksu na domaćem tržištu.

vertikalni vrtovi
Izvor: Pinterest
stabilizovani zeleni zidovi
Moss.Indoors

Vertikalni vrtovi, poznati kao i vertikalne bašte, stekli su popularnost poslednjih godina zbog svoje sposobnosti da donesu prirodu u otovorene ili zatvorene prostore. Ove instalacije ne samo da poboljšavaju kvalitet vazduha već poboljšavaju i ukupnu estetiku.

Šta su vertikalni vrtovi?

 

Kako funkcionišu vertikalni vrtovi?

 

Vertikalni vrtovi koriste žive biljke za stvaranje bujne, zelene površine. Ove biljke su obično raspoređene u modularne sisteme, a svaka ćelija, odnosno kaseta modularnog sistema sadrži billjku i supstrat. Mogu se postaviti u eksterijeru i u enterijeru. Zahtevaju sistem za automatsko navodnjavanje za isporuku vode i hranljivih materija do biljaka, dovod i odvod viška vode. Sa ručnim zalivanjem vrlo brzo popadaju. Vertikalni vrtovi, vertikalne bašte, poznati su po svojim živim bojama i sposobnosti da menjaju kolorit sa godišnjim dobima, mada se ovo više odnosi na vertikalne vrtove u spoljašnjem prostoru.

Zahtevi za održavanje

 

Jedno od značajnih razmatranja kod vertikalnih vrtova, živih zelenih zidova, je njihovo održavanje. Ove instalacije zahtevaju redovnu negu, uključujući orezivanje, navodnjavanje, prihranu i kontrolu štetočina i bolesti, čišćenje odvoda. Specifični zahtevi za održavanje zavise od biljnih vrsta koje se koriste, ali generalno,vertikalnim vrtovima je potrebna dosledna pažnja i redovna nega da bi napredovali i opstali.

vertikalni vrtovi vertikalne bašte
Izvor: Pinterest
vertikalni vrtovi enterijer
Izvor: Pinterest

Šta su stabilizovani zeleni zidovi?

Stabilizovani zeleni zidovi napravljeni su od prirodnih mahovina, listova, ili drugih delova biljaka koje su prošle kroz proces stabilizacije. Proces stabilizacije se odnosi na tretiranje prirodnim sastojcima kako bi se održala njena boja, tekstura i fleksibilnost dugo godina, a da nije potrebno održavanje. Jedna od ključnih prednosti stabilizovanih zelenih zidova su minimalni zahtevi za postavljanje. Za razliku od vertikalnih vrtova, Moss.Indoors zeleni zidovi ne zahtevaju mere održavanja, što ih čini idealnim izborom za enterijere. Stabilizovani zeleni zidovi nisu namenjeni za spoljašnje prostore, eksterijere.

stabilizovani zeleni zidovi
Moss.Indoors
stabilizovani zeleni zidovi

Estetika i dizajn

Kada su u pitanju estetika i dizajn, i vertikalni vrtovi i stabilizovani zeleni zidovi nude jedinstvene prednosti:

Vertikalni vrtovi: pružaju dinamičan prikaz boja i tekstura, sa mogućnošću sezonskih promena u koloritu tokom cele godine, kada su u pitanju eksterijeri. Odličan su izbor za one koje žele živo umetničko delo i koje žele da gledaju proces rasta i razvoja biljaka. Kada se koriste u enterijerima, tu je manje mogućnosti za dizajn, pre svega što je dosta manji izbor enterijerskih biljnih vrsta koje su pogodne za rast u vertikalnom položaju. Takođe, sezonske promene nisu naglašene kao kod biljnih vrsta za eksterijere. Ograničenja mogu da postoje u postizanju različitih oblika, u donosu na tipove modularnih sistema. Čest je slučaj da u enterijerima izgledaju robusno zbog modularnog sistema.

Stabilizovani zeleni zidovi: Nude konzistentnu, baršunasto zelenu teksturu koja ostaje nepromenjena tokom vremena. Mogu se mogu se prilagoditi različitim bojama i različitim oblicima. Gotovo da nema oblika koji je nemoguće postići. Za razliku od vertikalnih vrtova, nemaju sezonske promene u koloritu, ne rastu i ne menjaju oblik. Idealno za one koji žele zelenu površinu koja je odmah popunjena i zelena, a posebno za one koji ne žele održavanja.

Cene i troškovi

Jedan od značajnih faktora u izboru između vertikalnih vrtova i stabilizovanih zelenih zidova je cena. U nastavku dajemo pregled okvirnih tržišnih cena na domaćem tržištu – kroz početnu investiciju, kao i osvrt na dugoročno ulaganje.

Vertikalni vrtovi:

 

 • Početna investicija: prosečne tržišne cene su razne i zavise od kvaliteta modularnog sistema, kao i drugih faktora u smislu izvodljivosti, kvaliteta supstrata… Cene za vrtikalne vrtove, vertikalne bašte, se kreću od 400 eur/m2, pa do 1200 eur/m2 za kvalitetnija rešenja.

 

 • Tekuće održavanje: Redovni troškovi kontrole navodnjavanja, prihrane, orezivanja, zaštite od insekata i fitopatoloških oboljenja. Takođe treba uzeti u obzir i potencijalnu zamenu biljaka koje su propale, ili zamenu supstrata ukoliko više nije sterilan za biljke.

 

 • Dugoročni troškovi: Troškovi održavanja se akumuliraju tokom vremena, čineći žive zidove skupljima na duge staze.

 

Stabilizovani zeleni zidovi:

 

 • Početna investicija: prosečne tržišne cene zavise od vrsta stabilizovanih mahovina koje se koriste, kao i kvaliteta stabilizacije. Cene za stabilizovane zelene zidove se kreću od 450 eur/m2, pa do 900 eur/m2.

Ovde posebno treba naglasiti da se na tršištu mogu naći i povoljnije varijante, ali se to odnosi uglavnom na dehidrirane zelene zidove. Razliku u kvalitetu, cenama i dugotrajnosti između dehidriranih i stabilizovanih mahovina smo detaljno objasnili na LINKU.

 

 • Tekuće održavanje: Kod Moss.Indoors stabilizovanih zelenih zidova nema tekućih troškova održavanja, jer ne zahtevaju ni jednu meru održavanja.

 

 • Dugoročni troškovi: Stabilizovani zeleni zidovi  su vremenom isplativiji na dugoročnom nivou.

Prednosti i nedostaci

Prednosti vertikalnih vrtova

 

 • Dinamičan izgled koji se stalno menja (eksterijer).
 • Pozitivan uticaj na kvalitet vazduha.
 • Podrška biodiverzitetu (eksterijer).
 • Dodatna termoregulacija objekta / zidova.
 • Može da sadrži širok spektar biljnih vrsta (eksterijer).

 

Nedostaci vertikalnih vrtova

 

 • Troškovi tekućeg održavanja.
 • Sklone su bolestima biljaka i napadima štetočina.
 • Zahtevaju redovno orezivanje i povremenu zamenu biljaka.
 • Dodatna termoregulacija objekta / zidova.
 • Ograničene mogućnosti dizajna i izbora biljnih vrsta (enterijer).
 • Često zahtevaju dodatnu fotostimulaciju (enterijer).
 • Kod enterijera je bitna stalna kontrola navodnjavanja i odvodnjavanja, kako ne bi došlo do poplave.

 

Prednosti stabilizovanih zelenih zidova

 

 • Minimalni ili nikakvi zahtevi za održavanjem (Moss.Indoors zeleni zidovi ne zahtevaju ni jednu meru održavanja).
 • Dosledan izgled tokom vremena, uz poštovanje minimalnih uslova za opstanak.
 • Prilagodljivi sa različitim bojama i oblicima.
 • Ekološki prihvatljiv i održiv.
 • Pozitivan uticaj na kvalitet vazduha.
 • Dodatna termoregulacija zidova.
 • Nema bojazni od bolesti i napada štetočina.
 • Ne zahtevaju navodnjavanje, supstrat niti sunčevu svetlost.
 • Sa prosečnom težinom od 5 kg/m2, mogu se postaviti na svaku vrstu zida.

 

Nedostaci stabilizovanih zelenih zidova

 

 • Nedostaje dinamika u pogledu sezonskih promena kolorita.
 • Nisu predviđeni za eksterijere. Preporuka je postavljati ih samo u enterijerima.
 • Ograničeni su na vrste biljaka koje se mogu stabilizovati.

Izbor se na kraju svodi na vaše specifične potrebe i preferencije. Vertikalni vrtovi nude dinamičan i stalno promenljiv prikaz biljaka, ali dolaze sa većim održavanjem i troškovima. S druge strane, stabilizovani zeleni zidovi pružaju opciju za samoodrživu i konzistentnu zelenu oazu. Uzmite u obzir svoj budžet, mogućnosti održavanja, ciljeve dizajna i ekološke vrednosti kada donosite odluku. Obe opcije mogu doneti lepotu prirode, međutim kada su enterijeri u pitanju veliku prednost dajemo stabilizovanim zelenim zidovima. Napravite svoj izbor i uživajte u zelenoj transformaciji svog okruženja.

Related Blogs

dizajn enterijer novi sad erste
stabilizovana mahovina cena
akustični paneli od mahovine u kancelariji