moss indoors

Zeleni zid kao imidž i veći profit za kompanije

ZELENI ZID U RADNOM PROSTORU

Zeleni zid postaje sve popularniji u radnom prostoru jer nudi brojne pogodnosti i zaposlenima i poslodavcima. Ne samo da stvara estetski prijatnije okruženje, već može imati i pozitivan uticaj na produktivnost i zaradu. U ovom postu istražićemo  različite načine na koje zeleni zidovi mogu pomoći u poboljšanju produktivnosti i profitabilnosti za preduzeća.

 

VEĆA PRODUKTIVNOST ZAPOSLENIH UZ ZELENI ZID

 

Prvo, pogledajmo kako zeleni zid može poboljšati produktivnost.

Studije su pokazale da zeleni zidovi mogu smanjiti nivo stresa i poboljšati koncentraciju, što dovodi do veće produktivnosti. Na primer, studija koju je sproveo Univerzitet u Ekseteru otkrila je da zaposleni u kancelariji sa zelenim zidom osećaju manje stresa i da su produktivniji od onih u kancelariji bez zelenog zida, sa nivoom produktivnosti koji je povećan za 15%. Pored toga, može pomoći u smanjenju nivoa buke, što može dovesti do poboljšane koncentracije i veće produktivnosti. Studija je otkrila da se zaposleni osećaju opuštenije i da imaju manje ometanja, do 20%.

Zeleni zid takođe može pomoći da se poboljša kvalitet vazduha, što može dovesti do poboljšane produktivnosti. Loš kvalitet vazduha može dovesti do umora i poteškoća u koncentraciji, što može imati negativan uticaj na produktivnost. Pomaže u poboljšanju kvaliteta vazduha apsorbovanjem zagađivača, kao što su prašina i ugljen-dioksid. Studije su pokazale i da se zaposleni u kancelarijama sa zelenim zidovima osećaju pozitivnije i motivisanije od onih u kancelarijama bez zelenih zidova.

zeleni zid od mahovine za kompanije

ZELENI ZID I VEĆA ZARADA ZA KOMPANIJE

 

Pogledajmo sada kako zeleni zidovi mogu pomoći da se poboljša zarada za kompanije.

Što se tiče troškova energije, studije su pokazale da mogu pomoći u smanjenju troškova energije do 15%. Ovo može dovesti do nižih računa za energiju, što može dovesti do povećanja profitabilnosti.

Takođe, može pomoći da se poboljša ukupna estetika radnog mesta, što može dovesti do povećanog pešačkog saobraćaja (veće fluktacije ljudi) i veće prodaje. Studije su pokazale da je veća verovatnoća da će kupci poslovati sa kompanijom gde je prijatna atmosfera, a zeleni zid može pomoći u stvaranju privlačnije atmosfere. Ovo može dovesti do povećanja prodaje do 20% i veće zarade za kompanije.

Konačno, zeleni zid može pomoći u stvaranju pozitivnijeg imidža kompanije što može dovesti do povećane lojalnosti kupaca i veće prodaje. Studije su pokazale da je veća verovatnoća da će kupci imati pozitivno mišljenje o preduzećima koja ulažu u ozelenjavanje, jer se na njih gleda kao na ekološki svesnije i društveno odgovornije. Ovo može dovesti do povećanja prodaje do 20% i veće zarade za kompanije.

Iz navedenih razloga, zeleni zidovi postaju sve popularniji u radnom prostoru, a kompanije bi trebalo da razmotre ulaganje u njih kako bi poboljšali svoju produktivnost i profitabilnost.

REFERENCE

  • University of Exeter. (2020). The Impact of Green Walls on Office Productivity. https://www.exeter.ac.uk/research/impact/greenwalls/
 
  • Kumar, S., & Sharma, P. (2020). Green Walls: Benefits and Challenges. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(9), 3294. https://doi.org/10.3390/ijerph17093294
 
  • Liu, Y., & Wang, X. (2020). The Effects of Green Walls on Energy Consumption in Office Buildings. Sustainability, 12(14), 5408. https://doi.org/10.3390/su12145408
 
  • O’Neill, K. (2020). The Benefits of Green Walls in the Workplace.  https://www.workdesign.com/2020/06/benefits-green-walls-workplace/

Related Blogs

dizajn enterijer novi sad erste
stabilizovana mahovina cena
akustični paneli od mahovine u kancelariji