moss indoors

Zeleni zidovi – dragulj u enterijeru

Zeleni zidovi u enterijeru poslednjih godina postaju sve popularniji u dizajnu, i to sa dobrim razlogom. Predstavljaju pravi “dragulj“ u enterijeru, a mogu biti dizajnirani tako da odgovaraju širokom spektru enterijera.

Zeleni zidovi imaju razne estetske i ekološke benefite za unutrašnje prostore, o kojima je već bilo reči u prethodnim blogovima (poboljšanje kvaliteta vazduha, smanjenje nivoa buke, dodavanje prirodnih elemenata u enterijer…). Oni takođe mogu poslužiti kao fokalna tačka u enterijeru, dodajući vizuelni interes i teksturu prostoriji, doneti prirodu enterijeru, a teško im parira i najskuplja keramika.

U ovom blogu istražujemo različita razmatranja koja se odnose na relaciju zelenih zidova i prostora, i to kroz viđenje svetskih eksperata u ovoj oblasti.  Bilo da ste vlasnik kuće / stana, poslovnog objekta, dizajner enterijera, ovaj blog će vam pružiti dragocene uvide za inkorporiranje zelenih zidova u prostor.

zeleni zidovi enterijer

ŠTA KAŽU SVETSKI AUTORITETI I EKSPERTI O ZELENIM ZIDOVIMA?

 

Patrick Blanc je francuski botaničar i inovator modernog vertikalnog ozelenjavanja, koji se smatra jednim od vodećih svetskih stručnjaka za vertikalno ozelenjavanje. Dizajnirao je zelene zidove za muzeje, hotele i privatne rezidencije širom sveta, uključujući zeleni zid  Musee du Kuai Branli u Parizu, koji je jedan od najvećih i najpoznatijih zelenih zidova na svetu. Njegovi dizajni su hvaljeni zbog inovativne upotrebe biljaka i njihove sposobnosti da transformišu urbane prostore u živopisno i održivo okruženje. Prema Blancu, zeleni zidovi su izuzetan način za stvaranje besprekornog prelaza između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Blanc takođe veruje da vertikalno ozelenjavanje može pomoći da se poboljšaju estetski i funkcionalni kvaliteti unutrašnjih i spoljašnjih prostora. On napominje da zeleni zidovi mogu poslužiti kao vizuelna barijera, stvarajući privatnost i definisanje prostora.

Dr. Alan Darlington je profesor hortikulture na Univerzitetu Guelph u Kanadi. Specijalizovan je za sisteme živih zidova i dizajnirao je zelene zidove za aerodrome, univerzitete i bolnice. Govori o prirodnim biofilterima vazduha, biljkama za enterijere koje mogu efikasno ukloniti uobičajene unutrašnje zagađivače i poboljšati životno okruženje. Predstavlja hibridizaciju nauke, umetnosti i inženjerstva kako bi se na estetski i održiv način bavili stvarnim problemima kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru.

Jamie Durie je australijski pejzažni arhitekta. Dizajnirao je zelene zidove za stambene i poslovne objekte širom sveta. Durie preporučuje izbor biljaka koje su pogodne za uslove osvetljenja u enterijeru i predlaže odabir biljaka različitih tekstura i nijansi, kako bi se napravio vizuelno zanimljiv dizajn. Durie govori o tome kako su klimatske promene vratile životnu sredinu na dnevni red javnosti, i učinila ljude otvorenijim za prihvatanje biomimikrije i onoga što on naziva „transteriornim prostorima“, gde spoljni prirodni svet se uliva u onaj unutrašnji. Osnove pristupa dizajnu inspirisanom prirodom odnose se na dobrobit ljudi i životne sredine i početak „vraćanja“ prirodi.

ZAŠTO SU STABILIZOVANI ZELENI ZIDOVI U ENTERIJERU POSTALI ODLIČNO REŠENJE?

 

Stabilizovani zeleni zidovi postali su sve popularniji u dizajnu enterijera iz nekoliko razloga. Jedna od glavnih prednosti stabilizovanih zelenih zidova u enterijeru je da ne zahtevaju održavanje, što ih čini odličnim rešenjem za unutrašnje prosotre.  Ovu temu smo detaljno opisali na stranici Zašto investirati. Zeleni zidovi koji nisu stabilizovani rastu u supstratu, i njima je potrebno redovno održavanje i zalivanje.

Stabilizovani zeleni zidovi mogu se koristiti za kreiranje različitih dizajna i tekstura, što je čini odličnom opcijom za razne stilove enterijera. Stabilizovana mahovina je i prirodni apsorber zvuka, pa može pomoći u smanjenju nivoa buke u prostoriji. Takođe pomaže u regulisanju nivoa vlažnosti u prostoriji.

Popularnost stabilizovanih zelenih zidova u dizajnu enterijera može se pripisati njihovom samoodrživošću, svestranosti i jedinstvenim prednostima, uz poštovanje minimalnih ograničenja za postavku.

SVETSKI DIZAJNERI ENTERIJERA O ZELENIM ZIDOVIMA

 

Kelly Wearstler je poznata dizajnerka enterijera i veruje da su zeleni zidovi u enterijeru efikasan način da se priroda unese u unutrašnje prostore i stvori privlačnija i umirujuća atmosfera. Smatra da zeleni zidovi takođe mogu poslužiti kao fokusna tačka u prostoriji, dodajući teksturu, boju i dubinu.

Nate Berkus je još jedan istaknuti dizajner enterijera koji je podržao upotrebu zelenih zidova u enterijeru. U intervjuu za Architectural Digest, Berkus je naveo da su zeleni zidovi odličan način da dodate vizuelni interes prostoru i stvorite živahniju i dinamičniju atmosferu. On je takođe primetio da zeleni zidovi mogu pomoći da se poboljša kvalitet vazduha i pruži osećaj blagostanja za stanare.

Emily Henderson je dizajnerka enterijera koja veruje da su zeleni zidovi odličan način za dodavanje prirodnih elemenata u prostor i stvaranje uravnoteženije i harmonične atmosfere. Takođe smatra da mogu pomoći u definisanju prostora i dodavanju dubine i dimenzije prostoriji.

Related Blogs

dizajn enterijer novi sad erste
stabilizovana mahovina cena
akustični paneli od mahovine u kancelariji