ELEGANCIJA U ENTERIJERU – ZELENI ZIDOVI OD IRVASOVE MAHOVINE
Cladonia rangiferina, poznata kao irvasova mahovina, je organizam koji može da poraste do 15 cm, a ime je dobila jer je u zimskom periodu jedini izvor hrane irvasima, koji raste ispod snežnog pokrivača. Irvasova mahovina je zapravo lišaj, međutim, ne treba je mešati sa Moschito mahovinom ili Islandskim lišajem jer su u pitanju druge vrste lišajeva, iako se kod nas često korsite kao sinonimi.
Zbog svoje finoće i izuzetnih karakteristika odličan je izbor za izradu zelenih instalacija elegantnog monolitnog izgleda i savršene mekoće. Jedinstvene teksture i oblika daje sofisticiranu dimenziju enterijeru. Često se koristi samostalno, zbog svoje atraktivne teksture, a ponekad i kombinuje sa drugim vrstama mahovina. Zeleni zidovi od irvasove mahovine uničiće svaki prostor posebnim, atraktivnim i elegantnim. Zelena revolucija koja stvara mirni i umirujući ambijent u enterijeru.
Može se koristiti za vertikalno ozelenjavanje na zidovima, dekoraciju nameštaja, ozelenjanjavanje plafona, u vidu zelenih slika u ramovima. Mogućnosti za primenu ove mahovine su širokog spektra. Podloge koje se mogu ozeleniti mahovinom mogu biti različite. U enterijerima se koristi u vidu stabilizovane mahovine, čime se zadržava njen svež izgled, mekoća i sprečava rast. Prirodno je bež boje, a različiti koloriti se postižu organskim jestivim bojama.
Za opstanak zelenih zidova / zelenih instalacija od irvasove mahovine nije potrebna sunčena svetlost, zemljište, navodnjavanje, orezivanje. Zbog prethodnog procesa stabilizacije kroz koji prolazi, koristi se za izradu samoodrživih zelenih zidova. Ukoliko nisu idealni uslovi u pogledu vlažnosti vazduha u prostoriji, ovlaživači vazduha mogu pomoći u popravljanju mikroklime prostorije, a pozitivno će uticati na održavanje povoljnih uslova za mahovinu. Ipak, treba napomenuti da u prostorijama gde je vlažnost vazduha konstantno ispod 30% ne savetujemo instalaciju irvasove mahovine.
Više o karakteristikama mahovine, prednostima i ograničenjima možete pročitati na stranici PREDNOSTI I OGRANIČENJA.