moss indoors
ZELENO. KREATIVNO. EKOLOŠKI.

ZELENI ZIDOVI OD IRVASOVE MAHOVINE

ZELENI ZIDOVI OD IRVASOVE MAHOVINE - PRAVI IZBOR ZA OZELENJAVNJE ENTERIJERA KOJI ODIŠU ELEGANCIJOM.

ELEGANCIJA U ENTERIJERU – ZELENI ZIDOVI OD IRVASOVE MAHOVINE

Cladonia rangiferina, poznata kao irvasova mahovina, je organizam koji može da poraste do 15 cm, a ime je dobila jer je u zimskom periodu jedini izvor hrane irvasima, koji raste ispod snežnog pokrivača. Irvasova mahovina je zapravo lišaj, međutim, ne treba je mešati sa Moschito mahovinom ili Islandskim lišajem jer su u pitanju druge vrste lišajeva, iako se kod nas često korsite kao sinonimi.

Zbog svoje finoće i izuzetnih karakteristika odličan je izbor za izradu zelenih instalacija elegantnog monolitnog izgleda i savršene mekoće. Jedinstvene teksture i oblika daje sofisticiranu dimenziju enterijeru. Često se koristi samostalno, zbog svoje atraktivne teksture, a ponekad i kombinuje sa drugim vrstama mahovina. Zeleni zidovi od irvasove mahovine uničiće svaki prostor posebnim, atraktivnim i elegantnim. Zelena revolucija koja stvara mirni i umirujući ambijent u enterijeru.

Može se koristiti za vertikalno ozelenjavanje na zidovima, dekoraciju nameštaja, ozelenjanjavanje plafona, u vidu zelenih slika u ramovima. Mogućnosti za primenu ove mahovine su širokog spektra. Podloge koje se mogu ozeleniti mahovinom mogu biti različite. U enterijerima se koristi u vidu stabilizovane mahovine, čime se zadržava njen svež izgled, mekoća i sprečava rast.  Prirodno je bež boje, a različiti koloriti se postižu organskim jestivim bojama.

Za opstanak zelenih zidova / zelenih instalacija od irvasove mahovine nije potrebna sunčena svetlost, zemljište, navodnjavanje, orezivanje. Zbog prethodnog procesa stabilizacije kroz koji prolazi, koristi se za izradu samoodrživih zelenih zidova. Ukoliko nisu idealni uslovi u pogledu vlažnosti vazduha u prostoriji, ovlaživači vazduha mogu pomoći u popravljanju mikroklime prostorije, a pozitivno će uticati na održavanje povoljnih uslova za mahovinu. Ipak, treba napomenuti da u prostorijama gde je vlažnost vazduha konstantno ispod 30% ne savetujemo instalaciju irvasove mahovine.

Više o karakteristikama mahovine, prednostima i ograničenjima možete pročitati na stranici PREDNOSTI I OGRANIČENJA.

PALETA BOJA

moschito mahovina zelena
MASLINASTO ZELENA
irvas mahovina trava zelena
TRAVA ZELENA
irvas mahovina zuta
ŽUTA
moschito mahovina plava
PLAVA
irvas mahovina tamno zelena
TAMNO ZELENA
lisaj kivi zelena
KIVI ZELENA
lisaj narandzasta
NARANDŽASTA
10 tamno siva
TAMNO SIVA
moschito mahovina zelena
ŠUMSKO ZELENA
moschito mahovina bez
BEŽ
irvas mahovina crvena
CRVENA
11 braon
BRAON

INSPIRACIJA

ZAPOČNITE VAŠ PROJEKAT VEĆ DANAS.
KONTAKT