ZELENO. KREATIVNO. EKOLOŠKI.

ZELENI ZIDOVI OD IRVASOVE MAHOVINE

ZELENI ZIDOVI OD IRVASOVE MAHOVINE - PRAVI IZBOR ZA OZELENJAVNJE ENTERIJERA KOJI ODIŠU ELEGANCIJOM.

ZELENA ELEGANCIJA U ENTERIJERU – IRVAS ZELENI ZIDOVI

Cladonia rangiferina, poznata kao irvasova mahovina, je organizam koji može da poraste do 15 cm, a ime je dobila jer je u zimskom periodu jedini izvor hrane irvasima, koji raste ispod snežnog pokrivača. Irvasova mahovina je zapravo lišaj, međutim, ne treba je mešati sa Moschito mahovinom ili Islandskim lišajem jer su u pitanju druge vrste lišajeva, iako se kod nas često korsite kao sinonimi.

Zbog svoje finoće i izuzetnih karakteristika odličan je izbor za izradu zelenih instalacija elegantnog monolitnog izgleda i savršene mekoće. Jedinstvene teksture i oblika daje sofisticiranu dimenziju enterijeru. Zeleni zidovi od irvasove mahovine uničiće svaki prostor posebnim, atraktivnim i elegantnim. Zelena revolucija koja stvara mirni i umirujući ambijent u enterijeru.

Može se koristiti za vertikalno ozelenjavanje na zidovima, dekoraciju nameštaja, ozelenjanjavanje plafona, u vidu zelenih slika u ramovima. Mogućnosti za primenu ove mahovine su širokog spektra. Podloge koje se mogu ozeleniti mahovinom mogu biti različite. U enterijerima se koristi u vidu stabilizovane mahovine, čime se zadržava njen svež izgled, mekoća i sprečava rast.  Prirodno je bež boje, a različiti koloriti se postižu organskim jestivim bojama.

Za opstanak zelenih zidova / zelenih instalacija od irvasove mahovine nije potrebna sunčena svetlost, zemljište, navodnjavanje, orezivanje. Zbog prethodnog procesa stabilizacije kroz koji prolazi, koristi se za izradu samoodrživih zelenih zidova. Ukoliko nisu idealni uslovi u pogledu vlažnosti vazduha u prostoriji, ovlaživači vazduha mogu pomoći u popravljanju mikroklime prostorije, a pozitivno će uticati na održavanje povoljnih uslova za mahovinu. Ipak, treba napomenuti da u prostorijama gde je vlažnost vazduha konstantno ispod 30% ne savetujemo instalaciju irvasove mahovine.

Više o karakteristikama mahovine, prednostima i ograničenjima možete pročitati na stranici PREDNOSTI I OGRANIČENJA.

PALETA BOJA

MASLINASTO ZELENA
TRAVA ZELENA
ŽUTA
PLAVA
TAMNO ZELENA
KIVI ZELENA
NARANDŽASTA
TAMNO SIVA
ŠUMSKO ZELENA
BEŽ
CRVENA
BRAON

INSPIRACIJA

ZAPOČNITE VAŠ PROJEKAT VEĆ DANAS.
KONTAKT