moss indoors
ZELENO. KREATIVNO. EKOLOŠKI.

ZELENI ZIDOVI OD POLARNE MAHOVINE

ZELENI ZIDOVI OD POLARNE MAHOVINE - PRAVI IZBOR ZA POSTIZANJE RELJEFASTIH OBLIKA PRIRODNOG IZGLEDA

DODIR SA PRIRODOM U ZELENIM RELJEFIMA – ZELENI ZIDOVI OD POLARNE MAHOVINE

Leucobryum glaucum, poznata kao polarna mahovina, je briofita izuzetno zelene boje bez listova i stabljika. Raste na suvom kamenitom tlu  i u odnosu na druge vrste mahovine najbolje podnosi suve uslove sredine. Za prostorije smanjene vlažnosti vazduha, gde je intezivnije grejanje / hlađenje, ova mahovina predstavlja pravi izbor. Jedna od njenih značajnih karakteristika kada je u pitanju adaptacija, je njena sposobnost da efikasno zadrži i apsorbuje vodu, čak i u okruženjima sa ograničenom vlagom. Može da apsorbuje vlagu kroz svoje lišće, čuvajući je na duži period i omogućavajući joj da izdrži sušne periode.

Oblikuje prostirke od finih zelenh ‘jastučića’ reljefastog oblika. Zeleni zidovi od polarne mahovine idealni su za podizanje estetske vrednosti prostora i stvaranje potpuno prirodnog okruženja trodimenzionalnog karaktera. U odnosu na irvasovu mahovinu, kod polarne mahovine jastučići su većih dimenzija i nepravilnijih oblika pa se smatra idealnom za prekirvanje zidova kod kojih se želi postići efekat reljefnosti i prirodnijeg ‘šumskog’ okruženja.

Za potrebe izrade zelenih zidova koristimo 2-3 zelene nijanse polarne mahovine, a za svedenije kontraste samo jednu nijansu. Prečnici polarne mahovine su razni, od 7 do 15 cm. Dubine u profilu takođe variraju, od 5 do 10 cm. Idealna vrsta za kombinovanje sa drugim vrstama mahovine, upravo zbog stvaranja dinamike i trodimenzinalnog karaktera zelenog zida. Možemo reći, jedna od najtraženijih vrsta za zelene zidove.

Zeleni zidovi od polarne mahovine predstavljaju svežu i živopisnu senzaciju, zbog čega su često korišćeni za Feng Shui. Izuzetno dobro se kombinuje sa drvetom, kamenom, staklom ili sličnim hladnim materijalima.

Može se koristiti za vertikalno ozelenjavanje na zidovima, dekoraciju nameštaja, ozelenjanjavanje plafona, u vidu zelenih slika u ramovima. Mogućnosti za primenu ove mahovine su širokog spektra. U enterijerima se koristi u vidu stabilizovane mahovine, čime se zadržava njen svež izgled, mekoća i sprečava rast.

Za opstanak zelenih zidova / zelenih instalacija od polarne mahovine nije potrebna sunčena svetlost, zemljište, navodnjavanje, orezivanje. Zbog prethodnog procesa stabilizacije kroz koji prolazi, koristi se za izradu samoodrživih zelenih zidova. Ukoliko nisu idealni uslovi u pogledu vlažnosti vazduha u prostoriji, ona se jednostavno može orositi vodom. Ukoliko nisu idealni uslovi u pogledu vlažnosti vazduha u prostoriji, ovlaživači vazduha mogu pomoći u popravljanju mikroklime prostorije, a pozitivno će uticati na održavanje povoljnih uslova za mahovinu. Polarna mahovina se preporučuje u prostorijama gde je intezivnije grejanje/hlađenje jer bolje podnosi smanjenu vlažnost vazduha. Ipak, treba napomenuti da u prostorijama gde je vlažnost vazduha konstantno ispod 30% ne savetujemo instalaciju polarne mahovine.

Više o karakteristikama mahovine, prednostima i ograničenjima možete pročitati na stranici PREDNOSTI I OGRANIČENJA.

INSPIRACIJA

ZAPOČNITE VAŠ PROJEKAT VEĆ DANAS.
KONTAKT